
ورزش در دوران بارداری
درباره این دوره
دوره آموزشی ورزش در دوران بارداری
برگزاری دوره ورزش در دوران بارداری برای اولین بار در وبسایت پیش آموز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت حضوری + (قرار گرفتن فیلم ضبط شده از کلاس در وبسایت پیش آموز و دسترسی رایگان به آن )
ورزش در بارداری
اگر قبل از بارداری از نظر جسمی فعال بودید، بهتر است فعالیت در بارداری خود را با اعتدال ادامه دهید و برای ورزش در بارداری خود برنامهریزی کنید. لازم نیست به شدت سابق ورزش کنید، در عوض آنچه را که اکنون برای شما راحتتر است انجام دهید و در برنامه ورزش در حامگلی خود بگنجانید. ایروبیک با ضربه کم نسبت به ضربه زیاد توصیه میشود و از ورزش های بی خطر در بارداری است.
خانم ورزشکار بارداری که در مسابقات شرکت میکند، باید تحت نظر پزشک متخصص زنان و زایمان باشد و برای ورزش در بارداری برنامه مناسبی داشته باشد.
اگر قبلاً هیچوقت به طور منظم ورزش نکردهاید، پس از مشورت با ارائه دهنده خدمات بهداشتی میتوانید با خیال راحت یک برنامه ورزش در حاملگی را شروع کنید. اما فعالیت جدید و سنگین مناسب نیست. پیادهروی در بارداری توصیه میشود و از ورزش های بی خطر در بارداری است.
بهتر است در بیشتر روزهای هفته ۳۰ دقیقه یا بیشتر ورزش متوسط داشته باشید، مگر اینکه دچار عوارض پزشکی یا بارداری باشید.
اهمیت ورزش های دوران بارداری
اولین سؤالی که بعد از مثبت شدن تست بارداری ممکن است از خود بپرسید این است که چه چیزهایی باید تغییر کند و چه چیزهایی ثابت بماند؟ یک پاسخ برای این سؤال شما فعالیت است. ورزش های دوران بارداری از مواردی است که تا ۹ ماه آینده باید آن را در برنامه خود بگنجانید. در اینجا مواردی است که باید برای تناسب اندام در بارداری بدانید.
آیا ورزش برای خانم باردار خطر دارد؟
دغدغه بسیاری از خانمهای باردار این است که چطور در این دوران ورزش کنند تا چاق نشوند و سلامت بمانند. برای بیشتر خانمها، ورزش کردن در دوران بارداری، کاملا بیخطر است. ورزش کردن در این دوران حساس، برای کنترل میزان بالا رفتن وزن، رفع یبوست، به حداقل رساندن خطر دیابت بارداری، کمک به خلق و خو و بالا بردن سطح انرژی توصیه میشود. امروزه خانمهای باردار به اندازه خانمهای عادی ورزش میکنند.
فواید ورزش های دوران بارداری
اگر تصور میکنید که ورزش تنها برای کاهش وزن است، اکنون که باردار هستید، لازم است تا دیدگاه خود را تغییر دهید. طبق گزارش کالج تخصصی زنان و زایمان آمریکا (ACOG) ورزش در زمان بارداری موارد زیر را کاهش میدهد:
تولد زودرس
زایمان سزارین
افزایش بیش از حد وزن
دیابت دوران بارداری و اختلالات در فشار خون
وزن پایین هنگام تولد
همچنین یک روش و اقدام عالی برای موارد زیر است:
حفظ آمادگی جسمانی
کاهش کمردرد
مدیریت علائم افسردگی و اضطراب
کاهش استرس
سرعت بخشیدن به بهبودی بعد از زایمان
برخی از ورزش های دوران بارداری را میتوان در هر سه ماهه انجام داد تا در عین حال که برای زایمان آماده میشوید، بدن را برای بازگشت به حالت اول بعد زایمان نیز تمرین داده باشید.
ورزش در دوران بارداری برای چه کسانی مناسب نیست؟
اگر مشکل پزشکی مانند آسم، بیماری قلبی یا دیابت دارید، ورزش در دوران بارداری توصیه نمیشود. در صورت وجود بیماری مرتبط با بارداری، مانند موارد زیر، ورزش در بارداری میتواند مضر باشد:
- خونریزی یا لکه بینی
- جفت پایین
- سقط جنین
- سابقه زایمان زودرس
- ضعف دهانه رحم
ورزش های بی خطر در بارداری چه مواردی هستند؟
انجام بیشتر انواع ورزش در دوران بارداری بیخطر است، به شرطی که محتاط باشید و زیادهروی نکنید.
از موارد ورزش های بی خطر در بارداری میتوان به شنا، پیادهروی سریع، دوچرخه سواری ثابت داخل سالن، دستگاههای پلهنوردی و ایروبیک با ضربه کم است (که توسط مربی مجاز ایروبیک آموزش داده میشود). این موارد فعالیت در بارداری کم خطر بوده به و میتوانند تا زمان تولد ادامه داشته باشند.
به طور کلی تنیس و راکت بال فعالیتهای ایمنی هستند، اما تغییر تعادل در دوران بارداری ممکن است بر روی حرکات سریع تأثیر بگذارد. سایر فعالیتها مانند آهسته دویدن را میتوان در حد متوسط انجام داد، خصوصاً اگر قبل از بارداری آنها را انجام میدادید. بهتر است تمرینات یا فعالیتهایی را انتخاب کنید که به تعادل یا هماهنگی زیادی احتیاج ندارند، به خصوص در اواخر بارداری.
از چه ورزشهایی باید خودداری کرد؟
بعضی موارد فعالیت در حاملگی میتواند مضر باشد. شامل:
انواع ورزش در بارداری که نیاز به حبس نفس دارند.
تمریناتی با احتمال سقوط (مانند اسکی و سوارکاری).
ورزشهای تماسی مانند سافت بال، فوتبال، بسکتبال و والیبال.
هر تمرینی که حتی منجر به ضربه خفیف شکمی شود، مانند فعالیتهایی که شامل حرکتهای ناموزون یا تغییر جهت سریع هستند.
فعالیتهایی که به پرش، طناب زدن، جستن یا دویدن زیاد احتیاج دارند.
تمریناتی همراه با خم شدن عمیق زانو، نشستن کامل، بلند شدن روی دو پا و لمس مستقیم انگشتان پا.
پرش هنگام کشش.
حرکات دور کمر هنگام ایستادن.
جهشهای سنگین ورزشی به دنبال دورههای طولانی بدون فعالیت.
ورزش در هوای گرم و مرطوب.
دسترسی به فیلم دوره بعد از برگزاری به صورت نامحدود امکان پذیر میباشد .
مخاطب هدف
- ویژه مربیان
- ویژه پزشکان